Forse omzetgroei webshops

Forse omzetgroei webshops

Volgens cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) deze week publiceerde blijft de omzet van webshops fors toenemen. Combinaties van webshops met fysieke winkels lieten in de eerste 11 maanden van 2016 een groei zien van 14,9% en pure webshops deden het zelfs 23% beter dan een jaar eerder.

Nederland telt nu 32.000 webwinkels

Niet alleen de omzet nam toe, maar ook het aantal online verkooppunten. Nederland telt nu 32.000 webwinkels. Opvallend is dat daarvan 94% (ruim 30.000) staat geregistreerd als eenmanszaak. De toename van het aantal online verkooppunten bedroeg bijna 10%. De ‘taartpunt’ per webwinkelier werd dus aanzienlijk groter: gemiddeld presteerden webshops ruim 12% beter dan in 2015.

Van alle webwinkels is 40% fysiek gevestigd in de provincies Noord- en Zuidholland. Voor wat betreft branches openen vooral shops in voeding, kleding en non-food hun virtuele deuren. Van alle webwinkels in Nederland verkoopt 1 op de 4 kleding en houdt inmiddels 1 op de 10 zich bezig met de verkoop van voeding. In De Telegraaf van 21 januari 2017 stond een reportage over webwinkeliers, zie ook de afbeelding hierboven.

Senioren shoppen steeds meer online

Het afgelopen jaar heeft driekwart (73%) van de Nederlanders wel iets online gekocht. De mensen die dat doen bestellen ook steeds regelmatiger bij webwinkels. Opvallend is de toename onder senioren. In 2015 kocht van de 65- tot 75-jarigen 45% online, in 2016 was dat al 50%. Als deze trend zich doorzet, en alle tekenen wijzen daarop, wordt de groeiende groep senioren een steeds interessantere doelgroep voor webshops.

In absolute zin werd het vaakst besteld door mensen in de leeftijdscategorie van 25 tot 34 jaar. Van hen bestelt 92,4% online en 1 op de 10 doet dat minstens 1x per maand. Ook geven zij het meeste geld bij webwinkels uit: 1 op de 6 zelfs meer dan 2.000 Euro per jaar. Daarmee leverden zij een belangrijke bijdrage aan de totale online bestedingen in Nederland; volgens Thuiswinkel.org in 2016 zo’n 18 miljard Euro, dat is circa 50 miljoen Euro per dag!

Zelf een webshop beginnen

Wanneer jij plannen hebt om zelf een webwinkel te beginnen, dan biedt 7W verschillende mogelijkheden om te starten. Dat kan bijvoorbeeld zonder investering vooraf met een standaard template tegen een maandelijks huurbedrag, of met een professionele webshop in Magento of WooCommerce. Ook behoort een volledig op maat gebouwde webwinkel tot de mogelijkheden. Lees verder of neem even contact met ons op voor een toelichting, voorbeelden en tarieven!

Leave a Comment

Your email address will not be published.