Nationale Wachtwoorden Dag

Nationale Wachtwoorden Dag

Soms word je er gek van: al die wachtwoorden! Helaas is het vandaag de dag niet anders. Als je online wilt communiceren, bestellen of bankieren dan heb je, voor je eigen veiligheid, beveiliging nodig van je gegevens. Veel mensen maken daarbij gebruik van wachtwoorden die makkelijk te raden zijn. De Nationale Check Je Wachtwoorden Dag is bedoeld om hen daarvan bewust te maken en eenvoudige oplossingen voor te stellen.

Meerdere accounts

Internetters maken vaak gebruik van accounts bij meerdere websites. Om te voorkomen dat zij steeds een nieuw wachtwoord moeten bedenken, kiezen zij voor makkelijk te onthouden oplossingen. Zo is 123456 een van de meest gebruikte wachtwoorden, evenals de naam van de kinderen. Maar voor hackers is het niet zo moeilijk om deze wachtwoorden te achterhalen. Met als gevolg dat zij binnendringen in je account en daardoor de hand kunnen leggen op, vooral, bank- en credit cardgegevens.

Donderdag 24 november is het Nationale Check Je Wachtwoorden Dag, waarop onder meer tips worden gegeven voor het instellen van veilige wachtwoorden, zoals:

  • Gebruik altijd minimaal acht tekens
  • Kies voor een goede mix van karakters (kleine letters, hoofdletters, cijfers en leestekens)
  • Stel nooit één enkel woord of naam in als wachtwoord
  • Gebruik een woord- en cijfercombinatie die alleen jij kent
  • Kies nooit je adres, geboortedatum of andere eenvoudig te raden wachtwoorden

 

Praktische tips voor wachtwoorden

Uit onderzoek van Tweakers blijkt dat 3 op de 5 mensen hetzelfde wachtwoord gebruiken voor (vrijwel) alle accounts waar zij toegang hebben. Beter is het om verschillende wachtwoorden te kiezen. Dat is natuurlijk lastig onthouden, maar gelukkig zijn daar een aantal handige hulpmiddelen voor, zoals de apps van 1Password, Dashlane en Lastpass.

Nog meer praktische tips:

  • Werk altijd met de laatste versie van de applicaties waar je gebruik van maakt; houd je systeem up-to-date
  • Controleer de URL’s van websites waar je een account hebt; is er wel sprake van een beveiligde site (met SSL-certificaat, te herkennen aan het slotje in de adresbalk)
  • Maak geen gebruik van openbare WiFi-netwerken als je niet zeker weet of je goed beveiligd bent
  • Kies voor handige tools als Norton Identity Safe om veilige wachtwoorden te genereren

video-wachtwoorden

Leave a Comment

Your email address will not be published.