Nu steeds meer gebruikers van internet met hun tablet of smartphone websites bezoeken, neemt ook de noodzaak toe om de weergave van websites daarvoor geschikt te maken. Dat kan door specifiek voor mobiele toepassingen een app of mobiele site in te zetten, maar vaak is responsive webdesign de beste oplossing. 7W licht toe wat deze techniek inhoudt en wat responsive webdesign voor jou kan betekenen.

Web development voor responsive websites

Bij de ontwikkeling van online applicaties die perfect bekeken moeten kunnen worden op alle type apparaten (desktop computers, laptops, tablets en mobiele telefoons) zal de webdesigner zijn ontwerp moeten laten meeschalen met de afmetingen van het scherm. Daarbij is het van groot belang dat de tekst goed leesbaar is, de afbeeldingen goed worden weergegeven en de interactie tussen het apparaat en degene die dat bedient (gebruikersinterface) goed mogelijk is. Web development voor responsive websites is daardoor een specialisme op zich.

Het werken met vaste afmetingen voor weergave op computerschermen is een techniek die voorkomt uit de tijd dat alles nog werd gedrukt. Pas in 2010 werd de slag geslagen naar responsive webdesign. Deze nieuwe techniek is gebaseerd op het ontwerpen in percentages en andere relatieve eenheden. Door gebruik te maken van flexibele grids worden elementen niet in pixels weergegeven (HxB), maar schalen zij altijd naar een percentage van het zichtbare gedeelte van de browser (viewport), waarin zij zich bevinden. Dat geldt zowel voor teksten als voor (flexibele) afbeeldingen.

Wanneer een responsive website wordt bekeken met een tablet of smartphone zijn de effecten zichtbaar. Draai het scherm maar eens 90 graden en kijk wat er gebeurt! Dit komt door zogenaamde media queries, die de webpagina vertellen wat de afmetingen zijn van het apparaat waarop de site wordt geladen. Daarbij wordt de breedte van het scherm als basis genomen en kan ook de pixeldichtheid een rol spelen als er afbeeldingen in een hoge resolutie moeten worden weergegeven.

Responsive webdesign door professionele webdesigner

Waar voorheen web development kon worden overgelaten aan een creatieve ontwerper met kennis van HTML, is responsive webdesign een zaak voor CSS-specialisten. De uitdagingen zijn complexer en veel omvattender dan het bouwen en testen van een statische website. Door het grote aantal verschillende browsers en schermafmetingen dient de weergave van responsive websites in allerlei toepassingen gesimuleerd te worden. Daarbij gelden beperkingen in het gebruik van javascripts (voor bijvoorbeeld menu’s) en flash (voor bijvoorbeeld advertenties).

Kies daarom voor de realisatie van responsive websites altijd voor een professionele webdesigner, zoals de vormgevers en programmeurs van 7W Internet Marketing. In onze benadering van responsive webdesign gaan wij uit van het principe ‘Mobile First’: als de site perfect is voor het kleinste scherm, dan kan er ook probleemloos worden opgeschaald naar het grootste scherm. Zo hebben bezoekers altijd een goede gebruikerservaring, ongeacht met welk apparaat zij de kijken. Dat zie je terug in het aantal conversies of andere doelen waarvoor de site online staat. Tijdens de bouw houden wij direct rekening met de eisen van Google, zodat de nieuwe website direct in aanmerking komt voor het Mobile Friendly-label, en daarmee voor een hoge positie bij zoekmachines.

Een professioneel resultaat voor een betaalbaar tarief? Bel dan nu 0251 – 65 72 60 of vraag online een offerte aan!