Veel werk voor ICT-specialisten

Het platform Linkedin, dat zich richt op sociale contacten tussen business professionals, heeft een Top 25 bekendgemaakt van vaardigheden waarop in 2014 het meeste werd gezocht. Het overzicht geeft een goede indruk van specialisten waar Personeels Managers en Recruiters naar op zoek zijn. En dat blijkt hoofdzakelijk ICT-gerelateerde specialisten te betreffen.

“We zitten overduidelijk in een wereld die aan het veranderen is van offline naar online” legt Britt van Capelleveen, recruiter bij e-People en Randstad uit. “Daardoor zie je nu een extreem grote vraag naar allerhande ICT-professionals. Voor een hoop bedrijven is er bijvoorbeeld nog een enorme slag te slaan met online marketing. Dit verklaart waarom specialisten in zoekmachine optimalisatie (SEO) zo gewild zijn”. Volgens Van Cappeleveen zet deze trend ook in 2015 stevig door.

Rogier Thewessen, medeoprichter van detacheerder YoungCapital, bekend van Studentenwerk en Studentenjob, vult aan: “Er zijn op dit moment te weinig SEO-specialisten, programmeurs en ontwikkelaars. De oplossing? Of je haalt ze uit het buitenland, of je moet ze zelf opleiden. Er zijn domweg te weinig mensen die informatica studeren”.

De vraag is natuurlijk of bedrijven, en dan vooral bedrijven in het MKB, eigen specialisten zouden moeten aannemen of opleiden. Zeker omdat bedrijven, volgens Van Cappeleveen, voorzichtig zijn met het aannemen van medewerkers in vaste dienst en vooral investeren in de flexibele schil. Die bedrijven kunnen ook heel goed contact opnemen met 7W Internet Marketing, waar veel van de gezochte ICT- vaardigheden al aanwezig zijn. Linkedin benoemt de volgende Top 10:

  1. Statistical Analysis & Data Mining
  2. SEO & SEM-Marketing
  3. Business Intelligence
  4. Storage Systems and Management
  5. Recruiting
  6. Web Architecture & Development Framework
  7. Software Modelling and Process Design
  8. Perl, Python & Ruby
  9. Java Development
  10. Network & Information Security