7W onderneemt duurzaam

7W onderneemt duurzaam

Vandaag begint de klimaattop in Parijs. Onderhandelaars uit de hele wereld komen twee weken lang samen om afspraken te maken om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Niet alleen landen maar ook bedrijven kunnen hun bijdrage leveren, op welke schaal dan ook. Daarom onderneemt 7W duurzaam.

Kantoor

In onze kantooromgeving gebruiken wij nauwelijks papier of kantoorartikelen. Vrijwel alle informatie wordt digitaal opgeslagen of verzonden. Minder papier betekent minder kappen van bomen. Bovendien is er dan ook geen toner nodig om het papier te bedrukken. De zeldzame keren dat wij wel toner gebruiken, nemen wij die af bij een specialist in recycling, waar ook gebruikte exemplaren naar worden teruggestuurd. Verder zamelen wij afval op kantoor gescheiden in, werken wij met energiezuinige computers en beperken wij het gebruik van licht, verwarming en water tot een minimum.

Hosting

De servers waarop wij de websites van onze klanten hosten staan in grote data centers. Servers veroorzaken veel warmte en voor de koeling daarvan zijn verschillende technieken mogelijk. Naast zaken als kwaliteit, snelheid en betrouwbaarheid selecteren wij deze centers daarom op hun duurzaamheidsbeleid. Wij doen alleen zaken met gecertificeerde partijen.

Verkeer

De medewerkers van 7W wonen op fietsafstand van kantoor. Natuurlijk bezoeken wij regelmatig relaties voor besprekingen en zijn wij aanwezig op vakbeurzen en congressen. Maar door goed te plannen kan het aantal kilometers op de weg tot een minimum worden beperkt. Dat heeft nog een voordeel: wij staan vrijwel nooit in een file. En als de bestemming enigszins bereikbaar is met het openbaar vervoer, zoals de vestigingen van onze opdrachtgevers in het centrum van Amsterdam, reizen wij met de trein.

Andere aspecten

Duurzaamheid gaat verder dan alleen het milieu. Het betreft ook hoe je omgaat met medewerkers en hoe je aankijkt tegen mensen in je omgeving. Ben je bijvoorbeeld bereid om géén zaken te doen met bedrijven die de wereldvrede verstoren? Op deze aspecten komen wij in een latere bijdrage terug.

Toekomst

Op dit moment bestuderen wij de mogelijkheid om te investeren in zonnepanelen. Uitgangspunt is dat de energie die daarmee wordt opgewekt minimaal toereikend zal zijn voor wat wij op kantoor verbruiken. Net als voor andere genoemde zaken geldt hier dat goed nadenken over de leefbaarheid van de aarde voor onze kinderen en kleinkinderen ook nog eens helpt om de kosten van de bedrijfsvoering te reduceren. En zo heeft duurzaam ondernemen meerdere prettige kanten.