Het is deze week precies 25 jaar geleden dat de eerste website online werd geplaatst. De basis voor het world wide web werd gelegd Sir Tim Berners-Lee, een Engelsman die destijds als software engineer werkzaam was bij het CERN in Zwitserland. Hij lanceerde in december 1990 de webpage info.cern.ch en wist deze succesvol te hosten op zijn NeXT computer.
De website beschreef de primaire functionaliteiten van het web; hoe pagina’s van anderen bezocht konden worden en hoe een server ingericht moest worden. In 1993 werd de www-software door CERN in een publiek domein geplaatst en was de laatste release beschikbaar als open source. Samen met een ‘basis browser’ en documentatie van de code was het open internet daarmee geboren.
Sir Tim Berners-Lee heeft als informaticus ook in latere jaren veel bijgedragen aan de ontwikkeling van het internet. Zo houdt hij als directeur van W3C (Wide Web Consortium) toezicht op de gang van zaken bij webtalen en webprotocollen zoals HTML, XML, CSS en HTTP. Sinds 2009 wordt hij ook door de Britse overheid ingehuurd voor projecten met publieke data, zie de website data.gov.uk. Tijdens de Olympische Spelen in Londen (2012) werd Berners-Lee geëerd voor zijn inspanningen voor het world wide web.