5,5 miljoen .nl domeinnamen

De Nederlandse extensie blijft het goed doen. In de ranglijst van populairste domeinnaam-extensies over 2014 klom de .nl naar de 8e plaats en passeerde daarmee .info. In het vierde kwartaal van het afgelopen jaar stonden er 5,5 miljoen .nl-domeinen geregistreerd. Dat is een toename van 0,5% ten opzichte van 2013.

Koploper is nog steeds de .com-extensie met ruim 115 miljoen registraties. Op de tweede plaats staan de 28 miljoen gratis .tk-doemeinen (Tokelau-eilanden) en de extensie .de (Duitsland) scoort de derde plaats met 15,8 miljoen registraties. Dan volgen .net (algemeen), .cn (China), .uk (Verenigd Koninkrijk) en .org (algemeen). Aansluitend dus .nl (Nederland, 8e), .info (algemeen, 9e) en .ru (Rusland, 10e).

Domeinnaam registreren

In totaal was er eind 2014 wereldwijd sprake van zo’n 289 miljoen geregistreerde domeinnamen, een toename van 16,7 miljoen in vergelijking met 2013. De traditionele Top Level Domains (TLD’S) lieten niet veel groei meer zien. De toename kwam vooral voor rekening van de nieuwe gTLD’s met extensies als .clothing en .pizza. Particulieren en bedrijven die nu een domeinnaam registreren lijken er vooral voor te kiezen om door middel van de extensie uit te stralen waar zij voor staan. Zo registreren autobedrijven de extensie .lease en fietsenwinkels een domeinnaam die eindigt op .bike. Ook van domeinnamen die verwijzen naar een stad (zoals .amsterdam) of regio (zoals .friesland) wordt veel verwacht.

Commerciële websites

De registrerende partij voor .nl domeinnamen, SIDN, analyseerde onlangs ook de mate waarin de vaderlandse extensie wordt gebruikt voor commerciële websites. Dat blijkt te gelden voor circa 2,4% van het totaal aantal domeinen. Zo’n 130.000 .nl sites richten zich op e-commerce. Het betreft dan niet alleen de bekende of minder bekende webshops en boekingssites, maar ook reguliere websites met beperkte functies om bijvoorbeeld online toegangskaarten te bestellen.

Verder stelt SIDN vast, dat ruim 80.000 .nl domeinnamen verwijzen naar commerciële websites, de zogenaamde re-directs. Dat is zo’n 1,5% van het totaal aantal geregistreerde domeinen.

Beschikbaarheid domeinnaam checken

Wanneer u een .nl domeinnaam of een andere extensie wilt registreren, dan kunt u hier de beschikbaarheid checken. 7W Internet Marketing is Official Registrar van SIDN. Als de gewenste domeinnaam beschikbaar is, kunnen wij deze direct voor u vastleggen! Ook kunnen wij een keyword-onderzoek voor u uitvoeren om vast te stellen welke woorden u vanuit het oogpunt van vindbaarheid via zoekmachines het beste in uw domeinnaam kunt opnemen. Neem vrijblijvend contact op met 7W voor meer informatie!

Beschikbaarheid domeinnaam checken >

Meer lezen over domeinnaam extensies >

Een domeinnaam registreren >