Google waardeert https

Websites met https-protocol worden vanaf nu beter gewaardeerd door Google. De zoekmachine heeft de criteria voor rangschikking daartoe aangepast. Beveiligde websites die beginnen met ‘https’ in de url komen vanaf nu automatisch hoger in de zoekresultaten te staan dan voorheen. Google laat in een eigen blogbericht weten daarmee ontwikkelaars en eigenaren van websites aan te sporen om ook het veiligere https-protocol te gaan gebruiken.

De afgelopen maanden heeft Google al proeven gedaan met de nieuwe ranking. De veiligheid wordt nu wel meegewogen naast andere criteria om de relevantie van een pagina te beoordelen. “De invloed van https in het webadres heeft een kracht van ongeveer 1 procent in de hele formule”, blogt Google. De factor die https speelt wordt wel groter de komende tijd. “Dat geeft de webmasters de tijd om in hun eigen tempo over te schakelen op de veilige versie”, aldus Google.

Https staat voor HyperText Transfer Protocol Secure. Bij gebruik van https worden gegevens op de website versleuteld, waardoor het voor een buitenstaander onmogelijk zou moeten zijn om te weten welke gegevens verstuurd worden. De zogenaamde SSL-verbinding versleutelt hierbij het http-verkeer, waardoor verstuurde gegevens niet uit te lezen zijn zonder het encryptie-algoritme te kraken.

De exacte algoritmen van Google blijven geheim. De makers willen wel kwijt dat actuele en relevante content van hoge kwaliteit de belangrijkste factor blijft spelen om met een website hoog in de lijst met zoekresultaten te komen. Google maakt zelf ook gebruik van het https-protocol en probeert online verkeer veiliger te maken via allerlei hulpartikelen, zoals hulp nadat een website is gehackt.