Alibaba: dagomzet van 9 miljard

Alibaba heeft deze week alle online records verbroken. De snel groeiende Chinese webshop scoorde een omzet van $ 1 miljard in 20 minuten. Daar bleef het niet bij: op 11 november stopte de teller pas bij een dagomzet van ruim $ 9 miljard.

In China wordt op die datum Singles Day gevierd. Tijdens deze jaarlijkse feestdag voor alleenstaanden trakteren Chinese singles zichzelf en anderen op cadeaus, die deels online worden gekocht. Bij Alibaba werd voor $ 9,3 miljard besteld, een toename van ruim 60 procent ten opzichte van 11 november 2013. Vorig jaar bedroeg de dagomzet ‘slechts’ $ 5,75 miljard.

Alibaba is een Chinees e-commercebedrijf en feitelijk een verzameling aan internetwinkels. Het bedrijf werd opgericht in 1999 door ondernemer en oud-leraar Jack Ma. Maar liefst 80% van de Chinese online aankopen vinden inmiddels plaats via Alibaba. De totale omvang van die markt groeit bovendien fors. Verwacht wordt dat eind dit jaar zo’n 10 procent van de Chinese detailhandel op het internet zal plaatsvinden. En dat is dan weer goed nieuws voor Alibaba.

De meeste omzet haalt Alibaba uit de commerciële sites Taobao en Tmall. Vorig jaar werd gezamelijk voor zo’n $ 240 miljard verhandeld op deze twee sites; dubbel zoveel als Amazon, drie keer zoveel als bij Ebay. Het bedrijf realiseert daarbij hoge winstmarge door, anders dan Amazon, bijna niets zelf in te kopen. Alibaba koppelt alleen verkopers en kopers aan elkaar. Daarbij krijgt men een percentage op elke transactie.

Ook behaalt Alibaba aanzienlijke inkomsten uit de eigen betaaldienst en uit bedrijven die betalen voor een hoge positie in de zoekresultaten. Baidu, de Chinese zoekmachine, heeft namelijk geen toegang tot de producten die worden aangeboden op de sites van Alibaba. Klanten die iets via een van Alibaba’s sites willen kopen zullen dat dus via de zoekmachine van Alibaba zelf moeten doen. De webwinkels van Alibaba spelen in West-Europa vooralsnog een bescheiden rol.

Sinds 2014 heeft Alibaba een notering aan de beurs van New York. De totale beurswaarde bedraagt circa $ 167 miljard.