25 jaar internet in Nederland

25 jaar internet in Nederland

Het is deze week precies een kwart eeuw geleden dat de eerste Nederlanders toegang kregen tot het internet. Destijds waren vooral studenten de pioniers, dankzij de aansluiting die XS4ALL bij universiteiten tot stand bracht. Inmiddels beschikt 97,1% van alle personen van 12 jaar of ouder over toegang, blijkt uit recente cijfers van het CBS.

Internetsnelheid en downloadtijden

Door de jaren heen heeft het internet veel veranderingen gekend. Zo waren spelers als Hyves, MSN en AltaVista even snel verdwenen als ze opgekomen waren. Sinds het begin van deze eeuw begon Google aan een ongekende opmars en de laatste tien jaar zijn social media zoals Facebook een belangrijke rol gaan spelen.

Maar de grootste verandering zat in twee technische zaken: de internetsnelheid en de downloadtijden. Mooi voorbeeld is het downloaden van 700 Mb. Dat duurde 25 jaar geleden nog bijna 57 uur (2,5 dag), nu nog maar 5 minuten.

De uitvinder en de toekomst van internet

Wie denkt de uitvinder van het internet, Sir Tim Berners-Lee, daar schatrijk van geworden is, heeft het mis. De man die het World Wide Web bedacht is met een vermogen van $ 50 miljoen weliswaar niet arm, maar het verhoudt zich niet tot latere pioniers als Larry Page (Google, goed voor $ 53,7 miljard) en Mark Zuckerberg (Facebook, goed voor $ 68,2 miljard).

De verjaardag van het internet is ook een reden om vooruit te kijken. Snelheid, capaciteit en wereldwijde beschikbaarheid zullen verder toenemen. Experts verwachten dat de versnelling van communicatie doorgaat richting ‘real-time’. Een groot deel van de informatie is alleen interessant op het moment zelf en niet op langere termijn. Verder zal het ‘Internet of Things’ een steeds grotere rol gaan spelen. 7W gaat daar binnenkort uitgebreid op in.

Leave a Comment

Your email address will not be published.