EU heft online blokkades op

EU heft online blokkades op

Het Europees Parlement verwacht met nieuwe regelgeving blokkades op te heffen die consumenten tegenhouden om online over de grens te shoppen. Dat wordt geo-blocking genoemd.

Het gaat om webwinkels die consumenten weren uit andere EU-landen. Het Europees Parlement vindt juist dat klanten die vanuit het buitenland hotelreserveringen doen, een auto huren of concertkaartjes bestellen, hetzelfde behandeld moeten worden als lokale klanten. De nieuwe regels worden eind 2018 van kracht.

Europese regels voor webwinkels

De regels gelden voor alle goederen, met uitzondering van producten waar auteursrechten op van toepassing zijn zoals films, muziek, games en e-books. Retailers mogen echter ook in de toekomst zelf bepalen op welke markt zij zich richten. Er komt dus geen verplichting om bijvoorbeeld hun website te vertalen.

Ook zijn webwinkels niet verplicht om fysieke goederen overal in Europa af te leveren, bijvoorbeeld als de verzendkosten daarvoor te hoog zijn. Maar als de winkel zijn klanten de mogelijkheid biedt om de bestelling af te halen, dan geldt dit volgens de nieuwe regels voor iedereen.

Meer weten over online zakendoen buiten Nederland en de Europese regels voor webwinkels die daarbij van toepassing zijn? Neem dan contact met 7W op!

Leave a Comment

Your email address will not be published.